Osechi-ryōri (おせち料理)

Osechi-ryōri (おせち料理) je naziv za hranu koja se tradicionalno priprema i konzumira u novogodišnje doba u Japanu. Novogodišnja jela odlikuje reznolikost boja, okusa i sastojaka od kojih svaki ima simboličko značenje koje se odražava u željama za nadolazeću godinu.

Hrana se poslužuje u lakiranim pladnjevima koji su u biti ladice sa particijama što se sklapaju u praktičnu i najčešće estetski vrlo dorađenu kutiju (jūbako,重箱) u kojoj se lakše prenose i prezentiraju. Običaj konzumacije posebnih jela na Novu Godinu je nastao iz vjerovanja da se na prva tri dana Nove ne smije kuhati, pa su domaćice pripremale elaboratne obroke krajem godine na izmaku kako bi se Nova mogla dostojno i u miru dočekati.

Evo par primjera nekih osechi-ryōri jela i njihovog značenja; daidai (橙, だいだい), japanska naranča, kao i Kazunoko (数の子) simboliziraju obitelj i nove naraštaje. Kamaboko (蒲鉾), kolačić od ribe, svojim oblikom simbolizira izlazeće sunce, a svojom bijelo-crvenom kombinacijom boja tjera zle duhove. Konbu (昆布), vrsta alge, podsjeća na riječ za radost,  kuromame (黒豆), crna soja, evocira riječ za zdravlje, a tai (鯛), japanski pagar, svečanu prigodu.Tazukuri (田作り), sušene sardine, po pravilu homonima simboliziraju obilnu žetvu, a ebi (海老) račići kuhani u sakeu i soja sosu svojim povinutim leđima i ‘dugom bradom’ evociraju dugovječnost.  Čak ni obična jaja nisu obična; bjelanjak se odvaja od žumanjka prije pripreme i poslužuje kao ‘žuto zlato’ i ‘ bijelo srebro’, simbolizirajući bogatstvo i dobru sreću.

No, prije gošćenja za Novu, na Staru se godinu tradicionalno jela priprosta toshi-koshi soba (年越し蕎麦). Dugi soba rezanci simboliziraju dug život, a i svojom jednostavnom pripremom ostavljali su vremena i prostora za pripremu osechi-ryōri.

U suvremeno doba uobičajeno je naručiti svoj osechi-ryōri iz obližnjeg restorana ili konbinija uz napomenu da se ozbiljni setovi naručuje već krajem ljeta. Cijene im kreću od otprilike 500-600 HRK a samo nebo je granica.  Za prvi i najvažniji obrok u godini, ima smisla malo i pretjerati u raznolikosti, obilju i – luksuzu.