‘Croatia Host Town’ Tokamachi

U središnjom djelu najvećeg japanskog otoka Honshua nalazi se jedan izuzetno zanimljiv grad s 55 000 stanovnika. To je, Tokamachi, grad poznat po najkvalitetnijoj riži, prirodi, japanskom sakeu i izradi prekrasnih kimona. 

Osim navedenog on je ujedno i hrvatski ‘Host Town’. To znači da gdje god da se okrenete vidjet ćete nešto hrvatsko pa tako i odnedavno novog stanovnika grada, koordinatora za internacionalnu razmjenu, a ujedno i dopredsjednika Makoto hrvatsko japanskog društva, Svena Bjelana. 

Sve je počelo 2002. godine neposredno prije Svjetskog prvenstva u nogometu koje se održavalo u Japanu i Južnoj Koreji. Naime, hrvatska nogometna reprezentacija odabrala je upravo grad Tokamachi za trening kamp gdje će se pripremati za natjecanje. Za vrijeme boravka u Tokamachiju hrvatski reprezentativci su razvili nevjerojatne prijateljske i emocionalne odnose sa stanovnicima grada Tokamachija. Družili se, trenirali s djecom, organizirali hrvatska događanja… Upravo ta nova prijateljstva rezultirala su promocijom grada Tokamachija, te početkom uzajamnog pomaganja i suradnje grada i Republike Hrvatske. Nakon odlaska reprezentacije, grad Tokamachi odlučio je postati ‘Croatia Host Town’

U Tokamachiju se svake godine organizira ‘Hrvatski nogometni festival’, u sklopu nogometnog terena ‘Croatia Pitch’ izgrađena je i hrvatsko-japanska kuća prijateljstva, u školama učenici imaju jednom tjedno hrvatski gablec (pileća juha s noklicama i pita od jabuka), grad izrađuje hrvatsku kravatu, organiziraju se hrvatski koncerti (klape, pijanisti), predavanja o Hrvatskoj i radionice pripreme hrvatskih tradicionalnih jela, itd.

Sven je zaposlen upravo iz razloga kako bi organizacija dosadašnjih projekata bila jednostavnija, kako bi se mogli organizirati novi projekti i ostvariti nove suradnje, kako bi se kod svakog posjeta hrvatskog veleposlanika i drugih hrvatskih delegacija komunikacija nesmetano odvijala, te kako bi Tokamachi postao trening kamp za hrvatske reprezentativce uoči Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokyu 2020. godine.

Makoto hrvatsko japansko društvo je započelo suradnju s gradom Tokamachijem na Svenovu inicijativu razmjenom logotipa na stranicama što je naknadno rezultiralo projektom Boje prijateljstva.

Nastojat ćemo jačati prijateljske odnose s gradom Tokamachijem stvaranjem novih veza i projekata u kojima svatko može sudjelovati ili inicirati prijedlogom projekta.