Boje prijateljstva

Makoto hrvatsko japansko društvo pokrenulo je i trenutno provodi projekt kulturne razmjene s ciljem edukacije i širenja svijesti o multikulturalnosti u osnovnim školama.

Ovaj projekt razmjene kulturnih sadržaja započeli smo u želji da omogućimo, kako hrvatskim tako i japanskim osnovnoškolcima, adekvatno upoznavanje s geografski i baštinski udaljenim kulturama na način primjeren djeci te sa željom jačanja odnosa ovih dviju zemalja.

Naš član Sven Bjelan trenutno živi i radi u Japanu u uredu grada Tokamachija kao koordinator za međunarodnu razmjenu te smo se preko njega povezali s lokalnom školom. Iako hrvatskoj javnosti nepoznat grad, Tokamachi njeguje poseban odnos prema Hrvatskoj. Naime, na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2002. godine ugostili su Hrvatsku reprezentaciju i oduševili se našom zemljom, kulturom, običajima, sportom… Od tada, Tokamachi njeguje prijateljske odnose s Hrvatskom, a službeno je postao i Croatia Host Town, odnosno Grad domaćin za Hrvatsku.

Ovu zanimljivu priču prenijela je i Nova TV.

Tokamachi je grad veličine Varaždina smješten u središnjem dijelu najvećeg japanskog otoka Honshua u prefekturi Niigata. Poznat je po Festivalu snijega, soba rezancima te uzgoju visokokvalitetne riže i izradi vrhunskih kimonoa. Odnedavno izrađuju i poseban kimono s hrvatskim motivima.

Japanska škola s kojom surađujemo u projektu zove se Matsunoyama Gakuen. Gakuen je vrsta škole u kojoj se nalaze osnovna i srednja škola u istoj ustanovi. To nije toliko često u Japanu, gdje su škole najčešće podijeljene na 3 razine: osnovna škola koja traje 6 godina te niža i viša srednja škola koje svaka traju po 3 godine. Japanske škole su poznate po svojim školskim uniformama te tome što djeca sama održavaju red i čistoću učionica i drugih prostorija. Gotovo sva djeca sudjeluju u izvannastavnim sportskim i kulturnim aktivnostima, a natjecanja među školama su česta i vrlo posjećena.

U sklopu Projekta do sada smo posjetili nekoliko Zagrebačkih osnovnih škola u kojima smo održali zanimljive radionice i prezentacije o Japanu, japanskom jeziku i kulturi. Učenike smo preko prezentacije upoznali sa smještajem Japana na karti, nekim pojmovima iz japanskog jezika koji su nam poznati u Hrvatskoj i u svijetu (npr. origami, sushi, karaoke). Naučili smo ih brojati do 10, najčešće pozdrave te kako se predstaviti na japanskom jeziku.
U projektu su do sada sudjelovali OŠ Pantovčak, OŠ Matka Laginje, OŠ braće Radić, OŠ Voltino s Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije te OŠ Ivana Gundulića

Projekt Boje prijateljstva povezali smo s projektom profesora geografije Dejana Nemčića ”Uživo sa svih kontinenata” gdje su se u OŠ braće Radić učenici 6. razreda, uz našu radionicu, još i virtualno preko Skypea, sa Svenom prošetali ulicama Osake.

Djeca u Japanu su se, također kroz prezentaciju upoznala s osnovnim informacijama o Hrvatskoj, ali i s glagoljicom te nekim zanimljivostima o našoj zemlji.

Tijekom Projekta učenici su razmjenjivali pakete sa svojim pismima, crtežima i prepoznatljivim proizvodima iz obiju zemalja. U Hrvatskoj projekt podržavaju i sponzoriraju HGK, Podravka i Kraš.

Službeni dokumenti:
Plan izvedbe projekta