KonMari

Marie Kondo (近藤 麻理恵) je žena koja je od svog imena napravila svjetski prepoznatljiv brend otkrivši „toplu vodu“. Naime, njena metoda organizacije, pospremanja stvari i rasterećenja životnog prostora od njihovog viška formula je za sretniji i ispunjeniji život u vlastitom domu.

Slučajan celebriti, ova nenametljiva žena rođena 1984. godine globalno je odjeknula svojom knjigom koja je prevedena i na hrvatski jezik pod nazivom „Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život“.

Obzirom na to da dolazak proljeća obično sa sobom donosi i proljetno čišćenje, evo ideje da ove godine pokušate nešto novo sa KonMari – ako već niste.

Ideja vodilja je jednostavna; zadržavaju se samo nužne stvari koje donose radost. Jednostavno?

Za početak je bitno naglasiti da njena definicija ‘potrebnih’ stvari poprilično uža od prosječne. Nemilosrdna je prema svakom višku koji ne opravdava svoju nužnost, naginjujući tako trendu minimalizma koji polako uzima maha u zemljama prvog svijeta. I od esencijalnih zadržati se smiju samo stvari od kojih zatreperimo od radosti (ときめく tokimeku).

Nakon što su preostale samo nužne i radonosne stvari, odjeća, knjige, nudi nam mnogo praktičnih i inovativnih savjeta kako  da se pospreme, presaviju, ulože na svoje idealno mjesto i uklone sa vidika da nam što manje smetaju. Pri tome je bitno da se, kao naše dragocjeno vlasništvo, predmeti također osjećaju posebno i paženo.

KonMari je zapravo pospremanje srcem i pospremanje srca.

Kroz svoju metodu, Marie naglašava osvještavanje vrijednosti (ne monetarne!) i zahvalnosti za svaki pojedini predmet koji posjedujemo, te poklanjanje pažnje energiji koju svaki predmet u sebi nosi. Kvaliteta iznad kvantitete. Njena je metoda pod jakim utjecajem Shinto religije koja upravo naglašava čistoću – svjetnovnu i duhovnu, zatim energetski ‘duh’ (神, kami) svake stvari i pojave, te ispravan način življenja tj. prirodan poredak (惟神,kannagara).

⛩ Ta načela su u Shinto religiji sažeta u pojmu akaki kiyoki kokoro (明き清き心)- čisto vedro/veselo srce, baš kako se osjećamo kada je svaka stvar na svojem mjestu.

 Sretno s proljetnim čišćenjem!