Yatai (屋台)

Yatai (屋台) su pojava koju mnogi od nas nesvjesno poistovjećuju sa Azijom i azijskim street food-om, a čini ih drveni okvir, krov, jednostavna kuhinja i nekolicina sjedećih mjesta.

yatai atmosfera

Yatai su pokretni drveni štandovi koji najčešće ‘niču’ predvečer po pločnicima, gdje nude svježe pripremljena jednostavna jela (primjerice ramen, yaitori, oden, gyoza, takoyaki) umornim i gladnim radnicima koji se uz večeru i kapljicu alkohola žele podružiti u manjim društvima ili jednostavno pojesti brz obrok prije odlaska kući.  Na ljetnim festivalima diljem Japana su nezaobilazni, kada se njihova ponuda obogaćuje raznim slatkišima i drugim poslasticama. 

Prednost im je jednostavna mobilnost, prilagodljivost i mali prostor koji zauzimaju. Za hladnog ili kišnog vremena sa krova štanda se spuštaju pregrade, najčešće od najlona, koji od yatai stvaraju kapsulu topline, svjetla i intimne atmosfere.  Međutim, radi zdravstvenih i sigurnosnih rizika koje predstavljaju, te radi konkurencije u vidu klasičnih restorana, broj yatai štandova je u padu.

fotografija iz c. 1910. godine

Fukuoka, najveći grad na najjužnijem od četiri glavna otoka – Kyuushu, poznat je po imanentnoj kulturi yatai štandova uz Naka rijeku koji ovom vibrantnom gradu daju osobitu atmosferu.

Inače osvjetljeni i živahni yatai, tijekom dana su neprepoznatljivi; pospremljeni i neugledni, u kutu gdje nikome ne smetaju čekaju na kasne popodnevne sate da migriraju na pločnike i pješačke zone, spuste svoje pultove i primamljivim mirisima hrane okupe gladne namjernike.

yatai danju