31.8. se na japanskom jeziku može čitati kao ya(8) – sa(3) – i(1) odnosno yasai no hi (野菜の日) ili dan povrća. Dakako, nije riječ o službenom prazniku no ipak o dobrom povodu za osvještavanje važnosti povrća u svakodnevnoj uravnoteženoj prehrani.
Iako je povrće od velike važnosti u japanskom kulinarstvu, od tipičnog se kod nas ponekad može naći ‘daikon’ (大根) rotkva i ‘shoga’ đumbir. Japanci, osim toga, rado jedu ‘hakusai’ vrstu kupusa, ‘komatsuna’ vrstu špinata, ‘mizuna’ vrstu slačice, ‘kabu’ bijele tikvice, ‘satsumaino’ slatke krumpire , ‘satoimo’, ‘nagaimo’, ‘gobo’ korijen, ‘renkon’ korijen lotusa, ‘takenoko’ mladice bambusa, ‘negi’ vrstu poriluka, ‘kabocha’ tikvu, okru, ‘goya’ gorku tikvu, ‘edamame’ soju, ‘nasu’ patliđane, ‘aoshiso’ I ‘akashiso’ vrste koprivice, ‘niwa’ vste vlasca, ‘moyashi’ klice jedne vrste graha, itd…

Klasičan japanski ručak rijetko sadrži samo jednu vrstu povrća te se ono priprema i poslužuje na raznolike, i vizualno uglađene, načine. Obzirom na to da su Japanci do otvaranja zemlje Zapadu sredinom 19. st. bili vegetarijanci zbog utjecaja budizma, baštinili su mnoge recepte i varijacije obrade jela od povrća. Dobro balansirana prehrana odražava se u njihovoj dugovječnosti, zdravlju i vitkom stasu.
Zato, neka vam svaki dan bude yasai no hi !