
Tradicionalno, jednostavno i jeftino osvježenje od ljetne žege u Japanu je ‘kakigōri’ (かき氷) – sastrugani led poslužen u čašici i preliven slatkim sirupom. Led koji se struže u teksturu sličnu prhkom snijegu je čista voda bez šećera ili dodataka, a okusi sirupa se razaznaju po različitim bojama, pa se osim veličine porcije bira aroma – i kolorit – po želji.

Mjesta na kojima se ‘kakigōri’ može kupiti označena su plavo-bijelom zastavom na kojoj se viori crveni znak ‘氷’ (kōri) koji znači ‘led’. Najčešći okusi su jagoda (crveni), breskva (rozi), grožđe (ljubičasti), blue hawaii (plavi), žuti (limun), zeleni (dinja / zeleni čaj). Kombinacije sa slatkim cvenim grahom (azuki, 小豆) i dango kolačićima su česte, no nailazi se i na prave umjetničke (i arhitektonske) poduhvate sa voćem, sladoledom, šlagom i cijelom kornukopijom boja i dodataka.

Od čega god bila, šarena slatka se grudica (ili santa), polako dubi uz pomoć žličice, u utrci sa nesmiljenim suncem.
Kakigōri štandovi su sastavni dio ljeta u Japanu a posebice su nezaobilazan dio svakog ljetnog ‘matsuri’ (祭り, festivalskog) događanja. Osim što divno osvježava i ostavlja prostora kreativi, ‘kakigōri’ se lako pripravlja pa uz malo truda u njemu možemo uživati i u Hrvatskoj.