Kumihimo (組み紐)

Kumihimo (組み紐) je naziv za tradicionalnu tehniku pletenja užadi koja varira u svojoj širini, duljini, svrsi i kompleksnosti izrade, no neizostavno utjelovljuje estetsku komponentu. Nastaju na kompleksnim tkalačkim stanovima takadai (高台),okruglim stalcima marudai (丸台), odnosno u današnje doba i na plastičnim kumihimo diskovima za najjednostavnije vezove. Tama ili okrugli kalemi za konce su ujedno i utezi koji osiguravaju jednoliku napetost niti za vrijeme izrade užeta. Kado-uchi su kimihimo pravokutnog presjeka, hira-uchi plosnatog presjeka poput vrpce, a maru-uchi su okruglog presjeka.

Izrađeni najčešće od svile, kumihimo su otporni i čvrsti, a razni majstori su im svojim vlastitim tehnikama izrade dodavali sebi svojstvene šare i tehnike vezenja. Osim što su služili za ukrašavanje kose, odjeće i osobnih predmeta, kumihimo su u feudalno doba rado prigrljeni od strane ratničke kaste, pa su ih samuraji uklopili u svoje oklope, korice mačeva, kacige i opremu za konje.

No, njihovo vrijeme nikako nije prošlo iako se najveći broj danas izrađuje industrijski. I bez da se traže u tradicionalnim odorama, kumihimo se primjerice ‘kriju’ na suvenirima koje gotovo svaki posjetitelj odnese kući, a planetarno poznati Kimi no Na wa (君の名は, Your Name) dugometražni animirani film studija TOHO u režiji Makoto Shinkaija iz 2016. godine je prikazao kako se tehnika izrade i danas prenosi sa generacije na generaciju.

Zvuči kao idealna kućna zabava za hladne zimske dane? Sve što vam treba je par šarenih konaca, jednostavan plastični disk i nešto dobre volje. Detaljni vodiči kroz razne uzorke su dostupni na youtube kanalima, pa razveselite sebe i druge kakvom unikatnom narukvicom ili vezicom za kosu.