Shichi-Go-San (七五三)

Na 15. studenog u Japanu se slavi Shichi-Go-San (七五三, sedam-pet-tri) kada se posebno obilježava rast i zdravlje djece od sedam, pet i tri godine. Neparni brojevi slove kao sretni u istočnoazijskoj numerologiji (uz to je još i 7+5+3=15), pa se djeci i njihovom napretku poklanja pažnja kada navrše tu dob, što je i značilo da su preživjela sve nedaće koje su u prošlosti prijetile mališanima. Baš zbog mnogih neizvjesnosti i visokog dječjeg morbiditeta, do sedme godine života djeca su se smatrala djecom bogova.

Običaj obilježavanja Shichi-Go-San se sa carskog dvora prelio u vojni, samurajski sloj pa u puk. Danas se mali slavljenici oblače u tradicionalnu odjeću (ponekad po prvi put u životu) radi posjete hramovima te nezaobilaznog fotografiranja i stvaranja trajnih sjećanja na tu inicijaciju. Najčešće se viđaju petogodišnji dječaci u hakama hlačama, te tro- i sedmogodišnje djevojčice u raskošnim kimonima (i frizurama!) kako sa roditeljima obilaze shintoističke hramove da bi se zahvalili lokalnim bogovima na naklonosti i zamolili za buduću zaštitu.

Chitose ame (千歳飴) ili tisućljetni slatkiši su crveno-bijele cjevaste slastice omotane jestivom opnom od riže uz uobičajen ukras ždrala i/ili kornjače – simbola dugovječnosti – kojima slavljenici bivaju obdareni uz želje dugog života i zdravog rasta. Shichi-go-san je lijepa prigoda da se mališani jedan dan osjećaju ‘kao veliki’.