Yasuke – prvi tamnoputi samuraj

Yasuke – prvi tamnoputi samuraj

Yasuke – prvi tamnoputi samuraj

Nema komentara na Yasuke – prvi tamnoputi samuraj

Kada se spomene riječ ‘samuraj’, prva asocijacija je Japanac u klasičnom samurajskom s dōm na prsima, sodeom na ramenima i kabutom na glavi. Ipak, ovo nije klasična samurajska priča, već jedna vrlo atipična – o prvom tamnoputom samuraju poznatom samo pod imenom Yasuke čija je pojava izazivala pomutnju gdje god je išao.

hqdefault NanbanGroup yasuke

Tijekom druge polovice 16. stoljeća, afrički paž imena Yasuke, podrijetlom vjerojatno iz Konga ili Mozambika, služio je jednom od najmoćnijih vladara feudalnog Japana, Odi Nobunagi. Njegovo pravo ime ostalo je nepoznato te je ostao zapamćen upravo prema japanskoj inačici svog makuanskog imena.

U Japan je stigao kao rob dodijeljen talijanskom jezuitu Alessandru Valignanu. Prativši Valignana u Kyoto, u ožujku 1581.godine, Yasuke, zdrav i zgođušan mladić u svojim srednjim dvadesetim godinama, impozantne pojave (visine od 188cm i atletske građe), tamne kože i snage 10 muškaraca, kako navodi Matsudara Ietada, privukao je veliku pažnju javnosti kao i vladara Ode Nobunage te ubrzo postao velika senzacija.

U Nobunaginim kronikama Shinchokoki, navodi se opis prvog susreta Nobunage i crnog paža iz kršćanskog svijeta (kuro-bozu). Zapisano je da je Nobunaga isprva vjerovao da je tijelo Yasukea obojano tamnom bojom te naređuje da dobro izriba svoju kožu. Yasuke je poznavao nekoliko jezika, jednako kao i japanski koji je tečno govorio i pratio ga je glas kao povjerljivog sluge. Nobunaga je izričito naredio ostanak Yasukea u Japanu nakon što jezuitska misija napusti zemlju. Yasuke zadobiva naklonost feudalnog vladara i postaje osobnim čuvarom samog Nobunage zadivljenog njegovim vrlinama, snagom, smjelošću i naravno egzotičnom pojavom. Nekadašnjem robu dodijeljena je iznimna čast postati pripadnikom samurajskog staleža što je bila iznimno rijetka privilegija za strance.

 

I.M.

Komentari

comments

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top