Radionica kaligrafije za Makoto članove

Radionica kaligrafije za Makoto članove

Nema komentara na Radionica kaligrafije za Makoto članove

U subotu su članovi Makota imali jedinstvenu priliku okušati se u japanskoj kaligrafiji koju je vodila licencirana instruktorica iz Japana, gđica. Ayaka Shinohara. Kistovima koji su upravo stigli iz Japana, polaznici radionice učili su japanskim krasopisom pisati kanjije.

makoto_kaligrafija

Ovo je prva od Makotovih radionica posvećena kaligrafiji te smo ju zatvorili samo za članove društva. Učili su se pisati ideogrami za dobrotu, ljubav, mir, um, iskrenost (Makoto!), a osim standardnih, polaznici su naučili napisati svoje ime na japanskim kanjijima.

Kaligrafija (書道 – shodou = put kista) je vrsta umjetničkog pisanja koja je prisutna u Japanu od 4. stoljeća i zadržala se do danas, pošto svi učenici u školama prolaze kroz osnovnu edukaciju.

Društvo je odlučilo iskoristiti priliku te smo uručili Povelju počasnog članstva mladom gospodinu Kondo Yutaru. Izuzetna nam je čast što je Yutaro prihvatio počasno članstvo te što će nastaviti doprinositi, pružati podršku i promovirati Društvo u Japanu u vidu jačanja odnosa dviju zemalja.

Što se naše radionice tiče, dok se pisalo vladalo je stanje zena, a poslije je nastupila opuštena atmosfera u kojoj su se jele palačinke i japanske grickalice te pio japanski zeleni čaj. Kratko nam se pridružio i Antonio iz japanskog dućana ‘destinatio tokyo‘ koji je pokazao dio svog umijeća pisanja stečenog u Japanu.

Kako je to izgledalo pogledajte u galeriji:

Ovime je započeo ciklus Makoto radionica kaligrafije, stoga nas pratite jer ćemo uskoro objaviti novi termin radionice. Zahvaljujemo se svim polaznicima što su došli s tako velikom voljom i interesom, a posebice instrukotrici Ayaki što je pronašla vremena za nas.

Komentari

comments

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top