Mongolska invazija i kamikaze

Mongolska invazija i kamikaze

Mongolska invazija i kamikaze

Nema komentara na Mongolska invazija i kamikaze

U 13. stoljeću Mongolsko Carstvo bilo je najveća kopnena država u povijesti protežući se na više od petinu svjetskog naseljenog područja. S osvajanjima je započeo jedan od najvećih osvajača u povijesti Džingis-kan, a nastavio njegov unuk Kublaj-kan koji je širio carstvo do samog Istoga Azije i 1259. pokorio Koreju, nakon čega je poželio osvojiti i japansko otočje.

 

Mooko-SamuraiShips 85238.adapt.676.1 Mooko-HakataWall

 

1266. u Kyoto stiglo je pismo Mongolskih poslanika u kojem su tražili da se Japan priključi Mongolskom carstvu i su naglasili da su njihovi saveznici iz Goryea (Koreja) već aneksirani Carstvu. Iz Japana su odbili takvu mogućnost te su nakon dvije godine dobili direktnije pismo u kojem zahtijevaju da Japan postane vazal pod Mongolskim carstvom te da plaća danak kako bi izbjegao oružani sukob. S obzirom na to da su Kina i Koreja već pali, u Kyotu su već određeni članovi aristokracije bili spremni na predaju. No, Hōjō Tokimune, vođa Hōjō klana i namjesnik šoguna odlučio je odbiti takvu mogućnost i zabranio mongolskim poslanicima iskrcaj u Japan. Iduće tri godine poslanici pokušavaju doći do Japana i nastaviti pregovore, ali im je ulazak u zemlju zabranjen. Konačno, Kublai-kan je izgubio strpljenje i najavio Japanu rat.

1274. godine prema Japanu kreće 23 tisuće vojnika sastavljeno od 15 tisuća Mongola i vojnika te 8 tisuća korejskih. Prvo su na putu prema Japanu osvojili otoke Tsushima i Iki između Japana i Koreje. 19. studenog iste godine 600-800 brodova stiže na zaljev Hakata, Fukuoka prefektura, na otoku Kyūshū. Tamo ih je već dočekala mobilizirana vojska od 10 tisuća samuraja jer se već pročulo za izgubljene otoke. Borba pod nazivom “Bun’ei bitka” (文永の役) počela je isti dan. Mongolska vojska pokazala je superiornije oružje i taktiku, ali japanska hrabrost prisilila ih je na povlačenje na brodove na kraju dana.

Ipak, nepredviđene okolnosti su se dogodile. Te noći tajfun je poharao obalom i morem i uništio veliki broj brodova. Mongolska vojska, umjesto nastavka borbe, bila prisiljena na povratak u Koreju. Nakon tog događaja počinje se govoriti o vjetru prizvanom od strane bogova prozvanom kamikaze (神風 – Božji vjetar). Procjenjuje se da se preko 13 tisuća vojnika utopilo te noći.

Japanci su očekivali novi Mongolski napad te počeli razborito graditi dvometarske zidove uz obalu kako bi se obranili od budućih napada. Sedam godina se čekalo na novi mongolski pokušaj.

1281. Mongolsko carstvo šalje dotad neviđenu armadu od 140 000 vojnika – 40 tisuća iz Koreje, a 100 tisuća iz Južne Kine. Te dvije vojske ponovno su se našli kod zaljeva Hakata. Zbog zidova flota nije mogla nigdje pristati, a iza njih je čekalo 40 tisuća samuraja i još drugih dobrovoljnih boraca, a čekalo se i na drugu vojsku iz ostalih dijelova zemlje koja se trebala priključiti. Rat koji se vodio u zaljevu poznat je kao Kōan borba (弘安の役). Samuraji su gubili kako je vrijeme više odmicalo, ali sve se mijenja 15. kolovoza 1281. Većina brodova dugo je ostala na moru sve dok drugi tajfun nije uništio mongolsku mornaricu i još jednom spriječio pokušaj invazije. Većina brodova bila je uništena, polovica vojske se utopila, a dio koji je doplivao do obale bio je ubijen od strane samuraja. Tek se nekoliko stotina brodova od njih 4 tisuće uspjelo se vratiti na korejski polutok, a Mongolsko carstvo zabilježilo je gubitak od preko 120 tisuća vojnika.

Ponovno se nakon tajfuna počeo spominjati “Božanski vjetar” za kojeg se smatralo da je prizvan od strane cara koji je krenuo na hodočašće i molio za božansku intervenciju. Dva tajfuna za Japance nisu mogli biti samo slučajnost. Vjerovali su u božansku umiješanost i počele su pjesme o Fujinu i Raijinu, bogovima vjetra i munje, koji su poslali razorne kamikaze.

 

Mongol Devine wind kamikaze MokoShurai

 

Osim početka vjerovanja da Japan doista štite bogovi, Japanski vojskovođe shvatili su svoju vojnu inferiornost, obzirom da su kroz povijest samo imali klanske okršaje. Samuraji su se borili po bushido kodu koji je nalagao borbu 1-na-1 dok su Mongoli napadali u malim grupama i ostvarivali premoć u dvobojima, zatim mongolski lukovi i strijele imali su gotovo duplo veći domet, te, konačno, Mongoli su iskoristili u ovom ratu eksplozive čime su potpuno zatekli samuraje. Ručne bombe bile su inovacija u ovom ratu, a Mongoli su koristili i otrovne i vatrene strjelice čime su ostvarivali premoć na kopnu. Kublaj-kan planirao je još jedan napad unatoč katastrofalnom porazu, ali su ga problemi na Jugoistoku Azije spriječili u tome.

Danas je riječ kamikaze danas ima nešto negativniju konotaciju jer je postala poznatija po nečem drugom: japanskim zračnim samoubilačkim napadima za vrijeme drugog svjetskog rata. Nacionalistička propaganda iskoristila je riječ ‘kamikaze’ kao metaforu za pilote koji su trebali biti “Božanski vjetar” koji će ‘izbrisati sve neprijatelje na moru’. Zanimljivo je da do kapitulacije Japan u drugom svjetskom ratu Monoglska invazija najbliže što su uspjeli doći do osvajanja u 1500 godina japanske povijesti.

 

M.N.

Komentari

comments

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top