Memorijalna ceremonija mira u Hiroshimi

Memorijalna ceremonija mira u Hiroshimi

Memorijalna ceremonija mira u Hiroshimi

Nema komentara na Memorijalna ceremonija mira u Hiroshimi

6. kolovoza 1945. bačena je atomska bomba na japanski grad Hiroshimu čime je zabilježen jedan od najtužnijih trenutaka koje pamtimo. Prvi puta je iskorišteno nuklearno oružje na naseljeno područje prouzročivši preko 100 tisuća ljudskih žrtava.

 

Hiroshima nakon atomske bombe

Hiroshima nakon atomske bombe

Makoto društvo i ove je godine nastavilo s izradom i slanjem ždralova u Hiroshimu. Ove godine ždralove su uglavnom izrađivali oni najmlađi – osnovnoškolci, koje smo željeli uključiti u apel za mir u svijetu. Naš je član Theo Šlogar, inače student na doktorskom studiju u gradu Kyoto, odnio osobno ždralove u Hiroshimu i prisustvovao na ceremoniji mira. S našim ždralovima, poruku za mir u svijet nose i ždralovi izrađeni u Sisačkim osnovnim školama pod vodstvom gospođe Nade Tušak.

Slike sa memorijalne ceremonije mira u Hiroshimi:

Poveznica atomskog bombardiranja i origami ždralova leži u priči o Sadako Sasaki. Djevojčica Sadako bila je jedna od žrtava koja je zbog posljedice radijacije bombe oboljela od leukemije te je po staroj narodnoj legendi počela izrađivati ždralove. Prema legendi, osobi koja napravi 1000 ždralova bit će ispunjena jedna želja – u slučaju Sadako to je bilo ozdravljenje. Sama ih nije uspjela do kraja izraditi, stoga su taj zadatak umjesto nje završili prijatelji i obitelj.

Njoj u čast, kao simbolu svih nevinih žrtava pada atomske bombe, u Parku mira u Hiroshimi postavljena je statua koja je prikazuje sa ždralom.

Sadako Sasaki

Sadako Sasaki

kip Sadako Sasaki

kip Sadako Sasaki

 

 

 

Zahvaljujemo se svima koji su svojim ždralom doprinijeli izricanju poruke za mir u svijetu, a najveće hvala upućujemo origami majstoru Krešimiru Rajkiju pod čijim vodstvom je projekt uspješno odrađen.

 

 

 

 

Više o projektu pogledajte ovdje.

 

 

 

Komentari

comments

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top