Makoto i prijatelji u znak sjećanja na Hiroshimu

Makoto i prijatelji u znak sjećanja na Hiroshimu

Nema komentara na Makoto i prijatelji u znak sjećanja na Hiroshimu

Točno prije 70 godina, 6. kolovoza 1945., bačena je atomska bomba na japanski grad Hiroshimu čime je zabilježen jedan od najstrašnijih događaja u ljudskoj povijesti. Prvi puta je iskorišteno nuklearno oružje na naseljeno područje prouzročivši preko 100 tisuća ljudskih žrtava. Od tada se svake godine na taj dan cijeli svijet sjeća na strahote drugog svjetskog rata i apelira za mir u svijetu.

sadakoseattle22 kuca_aikida_1_2015_04_12 20150721_164222

Poveznica atomskog bombardiranja i origami ždralova leži u priči Sadako Sasaki. Djevojčica Sadako bila je jedna od žrtava koja je zbog posljedice radijacije bombe oboljela od leukemije te je po staroj narodnoj legendi počela izrađivati ždralove. Prema legendi, osobi koja napravi 1000 ždralova biti će ispunjena jedna želja – u slučaju Sadako to je bilo ozdravljenje. Sama ih nije uspjela do kraja izraditi, stoga su taj zadatak umjesto nje završili prijatelji i obitelj. Njoj u čast, kao simbolu svih nevinih žrtava pada atomske bombe, u Parku mira u Hiroshimi postavljena je statua koja ju prikazuje sa ždralom u ruci.

Nadahnuti njenom pričom i Makoto hrvatsko japansko društvo krenulo je u projekt pod nazivom “1000 ždralova za Hiroshimu” kako bi se izradom i slanjem tisuće origami ždralova u Hiroshimu izrazila empatija i sjećanje na sve žrtve te odaslala poruka i apel za mir u svijetu.

Tisuću ždralova poslano je u Hiroshimu od strane Makoto društva i prijatelja. Kroz više radionica i druženja dali smo svoj mali doprinos u obliku 1000 ždralova koji će na današnji dan biti izloženi u Parku mira. Ovim putem se želimo zahvaliti svima koji dali doprinos ovom projektu, a posebice:

– Aikido društvo Zagreb
– Kyudo društvo Zagreb
– Knjižnica Dugave
– Ichidan udruga
– Pandakon
– SFera društvo
– Taekwondo klub Jastreb
– OŠ Rapska
– KSFF klub (Filozofski fakultet)

i svima ostalima koji su uložili svoj trud i vrijeme.

Komentari

comments

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top