Japan – Jeste li znali?

Japan – Jeste li znali? jest serijal objava na Makoto facebook stranici započet u travnju 2015. godine s idejom da se prezentiraju zanimljivi podaci o Japanu.

Ovdje smo objedinili sve dosadašnje objave kako bi vam bile dostupnije.

Nadamo se da će vam se svidjeti ovakve osebujne činjenice ove zadivljujuće zemlje.

 


※24 Japan – Jeste li znali?

Na prijelazu u novi milenij, Fuji institut za istraživanje proveo je anketu u kojem se pitalo Japance što misle koji je njihov najbolji izum u 20. stoljeću. Ispalo je da narod koji je poznat po svakojakim tehnološkim čudima ipak više razmišlja trbuhom nego glavom – na vrh liste stavili su instant noodles (rezance)! Proizvod kojeg se godišnje servira u gotovo sto milijardi obroka diljem svijeta izumljen je još 1958. godine, da bi ga 1971. kompanija Nissin’s “Cup Noodles” uspješno komercijalizirala. U nastavku je lista Top 8 izuma.

Lista izuma koje Japanci smatraju najboljima u 20 stoljeću:
1. Instant noodles  🍜
2. Karaoke  🎤
3. Walkman  🎧
4. Igraće konzole  📲
5. CD  📀
6. Kamere  📷 (kompaktne/digitalne)
7. Filmovi Akire Kurosawe  🎥
8. Pokemoni  🐧

Jeste li znali 24


 

※23 Japan – Jeste li znali?

U Japanu postoje prenoćišta koja se zbog svojih malim dimenzijama soba zovu “hoteli-kapsule” (カプセルホテル – kapuseru hoteru). Baš i zvuči kao nešto što bi Japanci osmislili zbog velike populacije i malog prostora, zar ne?

Prvi hotel-kapsula napravljen je 1979 u Osaki kako bi ponudio osnovno i jeftino prenoćenje bez dodatnih usluga koje nude standardni hoteli. Blokovi, tj. kapsule, veličine 2 x 1,25 metra, bili su namijenjeni prvenstveno osobama koji su ostali u noćnim kafićima do kasno pa nisu stigli na zadnji vlak ili su previše popili da se vraćaju osobnim vozilom, kao i putnicima koji su zapeli u tranzitu. Međutim, danas sve više zaposlenih koji rade od jutra do navečer koriste usluge tih hotela jer im više od toga ne treba. Iako se ponuda čini skromna, cjenovno to nije slučaj – dnevno može koštati između 150 i 300 kuna, a oni koji mjesečno iznajmljuju plaćaju minimalno 3000 kuna. Ipak, gotovo sve moderne ‘kapsule’ dolaze opremljene brzim internetom i televizijom.

 

Jeste li znali 23


 

※22 Japan – Jeste li znali?

Japan ima jednu od najviših stopa posvajanja u svijetu. Međutim, ono zanimljivo je da se ne radi o djeci, već o starijim osobama! Naime, u 2011. godini zabilježeno je preko 81 tisuće posvajanja, a više od 90% od te brojke otpada na odrasle osobe u svojim 20-tim i 30-tim godinama života, a uglavnom su u pitanju muškarci.

Glavni razlog takvim odlukama je – poslovne prirode. Japanci koji nemaju vlastitu djecu žele da se obiteljski biznis nastavi te se odlučuju na posvajanje osobe koja će se tomu posvetiti. Takvi običaji datiraju još iz 13. stoljeća, a popularizirani su tijekom Edo perioda (između 17. i 19. stoljeća) kada su samuraji posvajali mladiće kako bi zadržali moć u društvu.

 

Jeste li znali 22


 

※21 Japan – Jeste li znali?

I u Japanu se slavi Valentinovo (バレンタインデー barentain dē), ali ne kao i kod nas. Naime, tamo žene na taj dan darivaju muškarce.

Negdje se spominje da je došlo do greške u prijevodu, ali za vjerovati je da se iskoristila prilika da se omogući ženama da izraze poštovanje i ljubav jer su nekoć bile puno zatvorenije i stidljivije. Žene, dakle, poklanjaju svojim muškim kolegama i poznanicima čokoladne slatkiše manje vrijednosti, tzv. giri-choco (義理チョコ iliti obvezna čokolada) ili malo skuplje i profinjenije čokolade, tzv. honmei-choco (本命チョコ iliti čokolada istinskih osjećaja) za muškarce prema kojima gaje osjećaj zaljubljenosti.

Točno mjesec dana nakon Valentinova dolazi “Bijeli dan” (ホワイトデー howaito dē) u kojem muškarci vraćaju uslugu i darivaju žene.

 

Jeste li znali 21


 

※20 Japan – Jeste li znali?

U Japanu gužve u željeznicama znaju biti toliko velike da postoje ‘profesionalni gurači putnika u vlak’. Oshiya (押し屋) je naziv za službenike koji su doslovno plaćeni da uguraju sve putnike u vlak kako ih vrata ne bi zahvatila. Mogu se lako prepoznati na platformama po svojim uniformama, kapi i bijelim rukavicama.

Shinjuku stanica, kod koje je sve i počelo, najprometnija je željeznička stanica na svijetu kroz koju dnevno prođe preko 3.5 milijuna ljudi (možete samo zamisliti “rush hour”!) te je zbog toga potreba za regulacijom postala nužna, kako bi se promet odvijao bez većih ometanja.

 

Jeste li znali 20


 

※19 Japan – Jeste li znali?

Anime u Japanu gledaju svi uzrasti. Svaki tjedan više od 40 novih anime serija se pojavi na televiziji. Sazae-san (サザエさん) drži Guinnessov rekord za najduže emitiranu animiranu seriju, te je time i najdugovječniji anime koji se emitira još od 1967. godine i ima preko 7300 epizoda. Anime Spirited Away (千と千尋の神隠し) je najuspješniji animirani film u svijetu, i najuspješniji film u japanskoj povijesti uopće koji je u svijetu zaradio preko 280 milijuna dolara.

Jeste li znali 19

 


 

※18 Japan – Jeste li znali?

Nacionalni sport u Japanu je sumo hrvanje. Datira iz 8. stoljeća kao šintoistički ritual u kojemu se muškarci hrvaju u čast bogovima. Običaji poput bacanja soli radi pročišćenja ringa zadržani su do danas. U početku sumo hrvači su bili ‘sitnije’ građe, ali kako je sport napredovao, tako je bilo jasnije da su uspješniji oni borci s većom masom.

Sumo borci tradicionalno žive zajedno s drugim sumo borcima u tzv. “sumo učilištima” gdje žive po strogom režimu prehrane i treninga. Mlađi sumo borci koji su tek započeli s karijerom dužni su oprati svoje starije kolege, pa čak i na ‘teže dostupnim mjestima’.

 

Jeste li znali 18


 

※17 Japan – Jeste li znali?

Kako se naziva peti okus? Znamo za slatko, slano, kiselo i gorko, ali zar ima još jedan? Da, postoji i peti okus koji se naziva ‘umami’. To je spoj japanskih riječi za ukusno ‘umai’ (うまい) i za okus ‘mi’ (味). Taj naziv je uveo Profesor Kikunae Ikeda koji je početkom prošlog stoljeća shvatio da je dobio drukčiji okus dodavanjem morske trave u svoju juhu.

Nakon istraživanja, profesor Ikeda shvatio da ljudski jezik ima receptore za glutaminsku kiselinu, poznatu i kao L-glutamat, koji je izvor umami ukusa. Umami okus možemo naći u ribama, školjkama, gljivama, kineskom kupusu, špinatu, celeru, japanskom čaju, i dr. Izraženi okus umamija najbolje ćete osjetiti u dashiju koji ima u sebi konbu (morske alge) ili katsuobushi (osušene bonito pahuljice).

 

Jeste li znali 17


 

※16 Japan – Jeste li znali?

Želite nagraditi Japanca za odličnu uslugu i dati mu napojnicu? Promislite ponovno. U Japanu ne postoji kultura davanja napojnica. Štoviše, velika je šansa da to bude krivo protumačeno, pa bi konobar mogao trčati za vama kako bi vam vratio ostatak ako ste ostavili višak novca na stolu, dok bi drugi mogli ostati uvrijeđeni zbog samog čina. To je zato što je cijena usluge u Japanu već uračunata u ukupnu cijenu koju plaćate, a zaposlenici ionako pristojno zarađuju zbog čega nema potrebe za napojnicama.

Doduše, postoji par iznimki, a vezane su za japanska tradicionalna prenoćišta i gostionice (旅館 – ryokan) i to ona skuplja, ali ni tada se ne daje direktno, već je najbolje prvo staviti novčanice u neku omotnicu i onda ju uručiti osobi za koju smatrate da je zaslužila tu napojnicu.

Dakle, kao turist ni ne pomišljajte na napojnice, a ljubaznost i vrhunsku uslugu shvatite kao standard u zemlji.

 

Jeste li znali 16


 

※15 Japan – Jeste li znali?

Japan se smatra jednom od najsigurnijih zemalja na svijetu. Sa stopom 0,3 posto (na 100 tisuća stanovnika) spada među zemljama s najnižom stopom ubojstava u svijetu.

2011. bili su treća najsigurnija država prema GPI (Global Peace Index), a Tokyo i Osaka redovito su u brošurama najsigurnijih gradova na svijetu za živjeti ili posjetiti.

Čemu zahvaljuju ove brojke? Kulturi koja se temelji na poštovanju, manjom nejednakošću među stanovništvom te jakom regulacijom oružja.

 

Jeste li znali 15


 

※14 Japan – Jeste li znali?

Fugu, vrsta ribe napuhače, otrovna je riba i može ubiti osobu ako se krivo pripremi. Takva riba je specijalitet u Japanu. Zbog toga je potrebno 11 godina osobi kako bi postala kulinarski majstor za pripremanje fugua. Kako bi prošao ispit, kuhar mora sam sebi pripremiti ribu i pojesti je.

Jeste li znali 14


 

※13 Japan – Jeste li znali?

Postoji nešto što se naziva “Pariški sindrom” (パリ症候群 – Pari shōkōgun) koji proživljavaju Japanci kada putuju u europske destinacije, naročito Pariz (kako naziv nalaže). Do tog prolaznog psihološkog poremećaja dođe kada japanski turisti dožive šok jer im se idealna slika grada koji su vidjeli u filmovima, reklamama i brošurama naglo naruši: konobari su neljubazni, promet neorganiziran, dijelovi grada prljavi i bučni i sl.

Prema podacima japanskog veleposlanstva u Francuskoj “Pariški sindrom” godišnje zahvati u prosjeku 12 osoba. Simptomi mogu biti razni: halucinacije, osjećaj bivanja žrtvom progona ili agresije, derealizacija, depersonalizacija, anksioznost.

 

Jeste li znali 13


 

※12 Japan – Jeste li znali?

Geisha (芸者 osoba umjetnosti) je naziv za profesionalne japanske zabavljačice tradicionalnom japanskom umjetnošću. Razlikujemo naučnicu – maiko od prave geishe. Maiko se razlikuje po kimonu, kao i frizuri. Zapravo, prve geishe su bili muškarci koji su zabavljali goste svojim talentima i nazivali su se houkan (幇間), a ono što poimamo današnjim geishama nazivale su se geiko. Pred kraj Meiji ere riječ geisha počinje se odnositi na ženu.

Jeste li znali 08

 


 

※11 Japan – Jeste li znali?

Namahage (生剥) je naziv za demone koji plaše djecu koja nisu bila dobra. U sklopu novogodišnjeg rituala u Akita prefekturi na sjeveru Honshua muškarci se oblače u demone pod nazivom Namahage i idu od kuće do kuće te plaše djecu kao opomenu da ne budu lijena i da slušaju starije. Neprocjenjivi su to prizori u kojima roditelji ‘pucaju’ od smijeha dok djeca plaču od terora. Više o tome pročitajte ovdje

Jeste li znali 11

 


 

※10 Japan – Jeste li znali?

Japan je poznat po svoja 4 glavna otoka: Hokkaido, Honshu, Kyuushu i Shikoku te oni zauzimaju 97% površine zemlje.

Međutim, službeno se Japan sastoji od 6852 otoka od kojih je njih oko 430 naseljeno. Gotovo tri četvrtine zemlje spada pod planinsko područje, ima 200 vulkana od kojih je pola klasificirano kao aktivno.

S obzirom na to da se nalazi u “Pacifičkom vatrenom prstenu”, tj. području tektonskih ploča, Japansko otočje godišnje zadesi preko 1500 potresa.

Jeste li znali 10

 


 

※9 Japan – Jeste li znali?

Anime i manga dva su pojma kojima je Japan osvojio planetu. Japan je globalno najveći proizvođač animiranih filmova. 60% svih crtića prikazanih u svijetu su proizvedeni u Japanu. Trendovi u japanskoj animacijskoj industriji

Također, zaljubljenost u stripove je toliko velika da se godišnje u Japanu potroši više papira za tiskanje mangi nego za proizvodnju toaletnog papira.

 

Jeste li znali 09

 


 

※8 Japan – Jeste li znali?

Ohaguro (お歯黒) je (bio) običaj bojanja zubi u crno. Iako je započelo još negdje u 3. stoljeću i čini se kao nešto arhaično i stvar prošlost, ohaguro se zadržao kao običaj sve do kraja 19. stoljeća. Razloga za ohaguro je nekoliko, ali glavni je taj što su se crni predmeti smatrali profinjeno lijepima.
Žene koje su bojale zube su se smatrale privlačnijima. Najčešća smjesa za ohaguro bila je od otopljenog željeza i octa, a osim zbog ljepote, njome su se štitili zubi od propadanja, ali i skrivala netretirani zubi. Tek je 1873. nova carica napravila zaokret i predstavila bijele zube kao simbol ljepote. Ipak, na ohaguro se može naići na danas u određenim dijelovima Japana, ali i Jugoistočne Azije.

Jeste li znali 08

 


 

※7 Japan – Jeste li znali?

Spavanje na poslu je prihvatljivo u Japanu! Postoji čak i naziv za to – inemuri (居眠り) a znači prisutno spavanje. Time se pokazuje da previše radite na poslu i radi toga imate premalo vremena za spavanje doma te se na to gleda kao pozitivnu stvar – jer ste iscrpljeni radeći naporno za poduzeće. Neki zaposlenici se čak i pretvaraju da drijemaju na poslu kako bi ‘zadivili’ svoje šefove.

Jeste li znali 07

 


 

※6 Japan – Jeste li znali?

Stopa rađanja u Japanu je toliko niska da se proda više pelena za odrasle nego za bebe.

Jeste li znali 06


 

※5 Japan – Jeste li znali?

Japanski vlakovi su među najtočnijima u svijetu. Tokaido Shinkansen (東海道新幹線) između Tokya i Osake najprometnija je željeznička relacija brzih vlakova u svijetu koja godišnje preveze oko 150 milijuna putnika.
U 2012. godini na navedenoj relaciji prosječno kašnjenje iznosilo je svega 36 sekundi. Za svako kašnjenje iznad 5 minuta putnici mogu dobiti službeni certifikat, odnosno ispričnicu kojom mogu opravdati kašnjenje na poslu, dok kašnjenje iznad sat vremena može završiti u vijestima. godišnji izvještaj Centralne japanske željezničke kompanije

Jeste li znali 05


 

※4 Japan – Jeste li znali?

Postoji preko 1600 budističkih hramova i 400 šintoističkih svetišta… samo u Kyotu! Više o tome pročitajte u članku „The Best Temples in Kyoto

Jeste li znali 04


 

※3 Japan – Jeste li znali?

Većina japanskih škola nema čistače i čistačice. Umjesto toga, nakon predavanja učenici, a nekad i profesori, čiste školu.

Obrazovni sustav vjeruje da ih čišćenje uči poštovanju, odgovornosti i naglašava jednakost.

 


 

※2 Japan – Jeste li znali?

Najstarije poduzeće na svijetu dolazi iz Japana i poslovalo je od 578. do 2006. godine. To je preko 1400 godina postojanja. Riječ je poduzeću Kongō Gumi (株式会社金剛組) koje je po svom obliku društvo kapitala te se bavilo građevinskom djelatnošću. Od 2006. su dio Takamatsu korporacije. Također, u Japanu postoje hoteli koji posluju još od 8. stoljeća.

Jeste li znali 02

 


 

※1 Japan – Jeste li znali?

Japan ima više automata za prodaju (vending machine / 自動販売機) nego Hrvatska ima stanovnika. Broji ih preko 5.5 milijuna.

Jeste li znali 01

 

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top