Ispraćaj ždralova za Hiroshimu

Ispraćaj ždralova za Hiroshimu

Ispraćaj ždralova za Hiroshimu

Nema komentara na Ispraćaj ždralova za Hiroshimu

Makoto Društvo i ove je godine nastavilo s projektom “1000 ždralova za Hiroshimu” povodom 72. obljetnice pada atomske bombe u Hiroshimi. Projektom se želi izraziti empatija i sjećanje na sve žrtve tog tragičnog događaja te kako bi se odaslala poruka i apel za mir u svijetu.
Ždral kao simbol mira pronalazi svoje mjesto u drevnoj japanskoj kulturi.

Cilj projekta je odati čast stradalima, te potaknuti sudionike, ove godine uglavnom učenici osnovnih škola, da svojim doprinosom u vidu izrađenog origamija pošalju želju mira u svijet.

Sama izrada ždralova svoj idejni smisao pronalazi u istinitoj priči o djevojčici Sadako Sasaki čije je zdravlje narušenog zbog pada atomske bombe u Hiroshimi. Ona je pokušala izraditi tisuću ždralova kako bi joj se, prema staroj japanskoj legendi, ostvarila jedna želja što je u njezinom slučaju bilo ozdravljenje od leukemije. Sama ih nije uspjela do kraja izraditi, stoga su taj zadatak umjesto nje završili prijatelji i obitelj. Njoj u čast, kao simbolu svih nevinih žrtava pada atomske bombe, u Parku mira u Hiroshimi postavljena je statua koja ju prikazuje sa ždralom u ruci.

Ove godine projekt se održao u 13 osnovnih škola, 7 knjižnica i jednoj srednjoj školi te je sudjelovalo više od 550 djece!!
Ovogodišnji popis sudionika

Ovim putem vas pozivamo da nam se pridružite na ispraćaju ždralova u Japan na kada ćemo održati posljednju radionicu i predavanje te ćete moći dati svoj doprinos i upisati se na ovogodišnju listu sudionika. Radionica i predavanje se se održava 23.6.2017., u 18:30 u Kući aikida, Koturaška cesta 1.

Fejs

Komentari

comments

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top