Ikebana ili živo cvijeće

Ikebana ili živo cvijeće

Ikebana ili živo cvijeće

Nema komentara na Ikebana ili živo cvijeće

 

Svakako, čuo sam da odavna stavljaju cvijeće u vaze. No, bit cvijeća
nekad još nisu poznavali. Samo su krasni, bujni i bogati cvjetovi nešto
značili a stavljalo ih se u posude bez umijeća…
Ikenobo Sen-o, osnivač prve ikebana škole Ikenobo

 

tumblrkoqepghetp1qzimhco ikebana_2  30cd65a0b7b6f9fd7b9220c2a5b05ac0

Ikebana (cvijeće koje živi) ili Kadou (Put cvijeća) jedna je od tradiconalnih japanskih umjetnosti i vještina koja se prakticira više od 600 godina. Bazira se na tri točke koje se nazivaju ten-chi-jin, a predstavljaju nebo (ten), zemlju (chi) i čovjeka (jin).
Razvila se iz budističkih običaja i rituala prinošenja božanstvima i umrlima. Tokom 15. stoljeća nastaju klasični stilovi čime ikebana postaje umjetnost nezavisna od svojih religijskih korijena ali zadržavši snažne simboličke i filozofske konotacije.

Do 19. st. ikebanom su se bavili isključivo muškarci međutim situacija se do danas promijenila kako možemo primjetiti. Tokom povijesti razvilo se nekoliko stilova da bi danas u Japanu bilo preko 2000 ikebana škola.

Ikenobo škola podučavala je da svaki cvijet ima svoj karakter. Stabljika slaka uvijek se ovija u smjeru suprotnome od kazaljke na satu. Ako ne bi imao nešto oko čega bi se ovijao, puzao bi po podu a njegov će vrh uvijek gledati
prema gore. Takvo se prirođeno ponašanje kod biljaka u Ikenobo školi zove Shussho. Izgled ikebane je važan ali najvažnije u njenom stvaranju je izraziti unutarnji karakter biljke, pazeći na Shussho svake pojedine grane, lista ili
cvijeta.

U Ikenobo školi prirodnost su karakteristike koje su zajedničke svim biljkama, poput stremljenja ka svjetlu i utjecaj godišnjih doba. Tako je ovijanje slaka oko nečega priroda stvari, dok je smjer ovijanja njegov karakter shussho.

Razumijevanje razlike između prirode i karaktera prvi je korak u aranžiranju istinske ikebane. Slijedeći korak je pronaći način iskazati svoj osjećaj kkombinacije karaktera materijala kojeg koristimo.

I tako svima, koji s cvijećem ovako postupaju, srce postaje radosno i oni osjećaju
raspoloženje godišnjih doba, oni uživaju u trenucima oduševljenja.I više od toga;
pomoću opalog lišća i cvjetova koje goni vjetar, prihvatit ću klicu prosvijetljenja.
Ikenobo Sen-o, osnivač prve ikebana škole Ikenobo

mushin munen

Komentari

comments

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top