Hina matsuri ili Dan djevočica

Hina matsuri ili Dan djevočica

Hina matsuri ili Dan djevočica

Nema komentara na Hina matsuri ili Dan djevočica

Svake godine 3. ožujka u Japanu se obilježava Hina matsuri ili Dan djevojčica. To je vrlo važan dan u životu japanskih djevojčica. Kako u ovo  vrijeme osim sakure, japanske trešnje, počinju cvjetati i breskvini cvjetovi, ovaj dan se naziva i Momo-no-Sekku (Dan breskvinog cvijeta). Breskvini pupoljci koji su simbol bračne sreće i nezamjenjiv su ukras u danima ovog praznika. Pupoljci označavaju ženske vrline, nježnost, mir i ispravno i lijepo držanje kojem se u Japanu daje velika pozornost.

Na taj dan obitelji koje imaju djevojčice mole Bogove za zdravlje, sreću i mudrost svojih djevojčica, spravljaju se posebna jela za ovu prigodu i slažu se posebne lutke koje služe samo za ovu priliku, nisu za igru i vrlo su skupocjene. To su ceremonijalne lutke, koje su dio porodičnog nasljeđa, nasljeđuju se generacijama. Tijekom nekoliko dana one su izložene u najljepšoj sobi u kući, nakon čega se s pažnjom spremaju i čuvaju do sljedeće godine. Roditelji koji to mogu priuštiti, nakon rođenja djevojčice, kupuju nove komplete lutaka prije festivala, a rođaci i prijatelji za  poklon donose lutke.

 

jg00013_ph02P41

Hina lutke odjevene u drevne kostime, vade se iz ormara i slažu na stepenaste police ili postolja koja su presvučena crvenom tkaninom. Tih stepenica može biti sedam, međutim najčešće se slože na tri ili pet stepenica. Slažu se po policama po točno određenom rasporedu. Na najgornju stepenicu postavljaju se lutke cara i carice, najcjenjenije lutke ( dairi-sama) u raskošnim dvorskim kostimima od svile, car sa lijeve strane od carice.

909790l8C60002

Na stepenicama niže slijede dva ministra, ministar s lijeva i ministar s desna (udaijin i sadaijin) i tri dvorske dame (sanin kanjo), zatim petorica dvorskih glazbenika (gonin bayashi). Tu znaju biti tri čistača palače (sannin shicho). Na najnižim stepenicama slažu se pokloni, malene škrinje, dekoracije, stabalca, cvijet breskve, sake. Minijaturni artikli iz domaćinstva, koji su nerijetko, izuzetne umjetničke vrijednosti.

Tradicija postavljanja hina lutaka potječe iz razdoblja Edo (1600-1868), a Podrijetlo dolazi od drevnih vjerovanja prema kojima lutke mogu preuzeti ljudske grijehe i zle duhove. Iz tog vjerovanja proizlazi običaj koji se obilježava u nekim dijelovima Japana, hina-okuri ili nagashi-bina (plutajuće lutke) tj. lutke od slame ili papira koje se stavljaju u čamčiće i puštaju niz rijeku ili u more, u nadi da će sa sobom odnijeti bolesti i zle duhove i tako poštedjeti djecu, darujući im sreću, blagostanje i zdravlje.

Ovaj dan je bio i savršena prilika za zajednički obiteljski izlazak u prirodu, Kao najave proljetne sezone. Hina-matsuri nekada je bila jedna od rijetkih prilika kada bi japanske djevojčice imale vlastite zabave. U godinama koje su prethodile ratu, bilo je uobičajeno da na ove zabave pozovu svoje prijateljice i s njima zajedno pripremaju kolače i hranu koja se prinosila lutkama.

Na Hina matsuri pije se Shirozake, slatko blago vino koje se dobiva fermentacijom riže. Bijele je boje. Vjeruje se da čisti tijelo jer je napitak čist kao i njegova boja, a glavna hrana su hishi mochi (kolači od riže u obliku romba), složeni u tri sloja, zelenog, bijelog i ružičastog. Boje predstavljaju prirodu u proljeće, kada zelena trava provire ispod pokrova bijelog snijega, a ružičasti cvat breskve šareni nebo. Slatkiši u obliku voća, tanki bijeli i crveni komadi osekihan (zašećerena riža kuhana sa crvenim grahom) i obojeni pšenični škrob. Tog dana jede se i juha sa školjkama, koje su simbol mirnog života u jedinstvu sa svime, jer se dvije strane čvrsto drže zajedno i niti jedan dio neke druge školjke ne može biti dostojna zamjena. Također jede se chirashi sushi.

ちらし寿司amazake1

Lutke se spremaju dan nakon festivala, jer postoji vjerovanje da se djevojčica, ukoliko lutke ostanu dugo izložene, neće lako udati. Raskoš lutaka, ali i kimona djevojčica, daju posebno svečanu crtu ovom prazniku. U nekim seoskim područjima ponekad i stotinama godina čuvaju hina matsuri lutke i namještaj kao posebno blago. Nevjeste pri odlasku u svoj novi dom sobom obavezno nose i ove lutke.

 

Slike preuzete s izvora:

http://www.geocities.jp/shizuokawalkway/Pictures/P41.jpg
http://www.nippon.com/en/files/jg00013_ph02.jpg
http://daao.ppgame.com/CKFinderJava/1/images/20160226/909790l8C60002.jpg
http://irie.syouten.jp/jpg/amazake1.jpg
http://www.travelience.com/wp-content/uploads/2014/02/%E3%81%A1%E3%82%89%E3%81%97%E5%AF%BF%E5%8F%B8.jpg

 

Komentari

comments

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top