Furo iliti japanska kupelj

Furo iliti japanska kupelj

Furo iliti japanska kupelj

Nema komentara na Furo iliti japanska kupelj

Furo (風呂), ili pristojnija verzija ofuro, je tradicionalna japanska kupelj. Može se pronaći u većini kućanstava i tradicionalnim japanskim hotelima (ryokan). Nekoć su se radili od hinoki drva – japanske vrste čempresa, dok se danas nađu češće od plastike ili nehrđajućeg čelika. Nešto je dublji od klasičnih ‘zapadnjačkih’ kada, nisu rubovi zaobljeni, već ima kvadratnu strukturu.

Syokokuji_senmyo img_labatht62 ofuro

Međutim, nije furo zanimljiv sam po sebi radi svojih karakteristika, već kako se njime služi. Postoji jedna velika razlika u korištenju furoa u odnosu na tradicionalno kupanje u kadi kakvo mi poznajemo. Ipak, umjesto da vam kažemo, prenijet ćemo isječak iz knjige “Taj nevjerojatni Japan” isusovca Pedra Arrupea (1978, str.22-24):

U Japanu cijela obitelj kupa se u istoj vodi. Japanci se, naime, najprije sapunaju od glave do pete i tek kad su čisti ulaze u kadu punu vode. “Još se sjećam kako me je za prvog mog boravka u Japanu posjetio jedan pater i ostao kod mene nekoliko dana. Kad se smračilo, spremio sam po običaju zemlje kupelj te počastio gosta da se prvi okupa. Kako sam znao da ima jedva mjesec dana otkako je u Japanu, pomislio sam da će o toj stvari malo znati pa sam mu htio dati najvažnije upute. No on se ponio kao da sam ga uvrijedio podcjenjujući njegovo poznavanje običaja zemlje pa mi rekne veoma svečano:

Za ime Božje, uzmite, oče u obzir da sam u jednoj obitelji boravio dva tjedna i da nisam propustio nijedan dan a da se nisam poslužio furom” tj. japanskom kadom.

Oprostite, uzvratih, nisam znao da imate toliko prakse u tome – i pokazah mu furo.

Prošlo je otprilike četvrt sata kad me on pozove:

Oče Arrupe ! Gotov sam. Ako hoćete možete i vi ući.

Ostavih, dakle, pred vratima svoje japanske kućne cipele, koje se ondje dnevno tisuću puta navlače i svlače, i htjedoh se okupati. No kako li sam se začudio kad sam opazio da se otac u furu sapunao, kao da je u evropskoj kadi. Nisam više mogao da suzdržim svoj smijeh.

Jeste li se, oče, za čitavo vrijeme dok ste boravili u onoj obitelji svakog dana služili furuom na taj način ?

Više manje – da!

I uvijek ste imali vremena da se nasapunate?

Pa, naravno, uvijek sam imao dovoljno vremena za to.

I niste znali da to Japanci nikad ne čine u furu jer se svi služe vodom ?

To što mu rekoh veoma ga je iznenadilo. Ne mjenjaju vodu ? Govorite li to ozbiljno ?

Sasvim ozbiljno !

Onda sam to baš fino učinio. Prema tome, nisu se dva tjedna kupali zbog mene – bio je
njegov jedini komentar.

Vjerojatno je bilo tako jer japanska uglađenost ne dopušta da se makar i s najfinijim formama uljudnosti kaže gostu da je počinio veliku “neuljudnost” (shitsurei). To je, eto, jedan primjer što se može učiniti kad se ne poznaju običaji neke zemlje.”

To je posebnost japanske kupelji, odnosno furoa. Oni ne vide kadu kad mjesto čišćenja, već je to ritual opuštanja i grijanja tijela. Pranje se obavlja prije ulaska u furo kako bi voda ostala što čišća za sljedeće koji će se koristiti kupelji. Može se reći da su furoi bili preteče zapadnjačkim vrućim kupkama, tzv. jacuzzijima.

Prije korištenja furoa očekuje se od svakog člana da se prethodno očisti, odnosno otušira. Uz iznimku gostiju, uglavnom se prvi kupa muškarac, zatim žena, pa onda djeca. Voda furoa nakon više korištenja može se iskoristiti za pranje odjeće.

Bitne međukulturne razlike o kojima treba voditi računa, zar ne?

iz nihonkichigai bloga

Komentari

comments

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top