Fukushima šest godina kasnije

Fukushima šest godina kasnije

Fukushima šest godina kasnije

Nema komentara na Fukushima šest godina kasnije

Šest je godina prošlo od velikog potresa u Japanu 11. ožujka 2011. godine. Tsunami izazvan potresom nanio je veliku štetu na reaktorima Nuklearne elektrane Fukushima Daiichi što je izazvalo ispuštanje radioaktivnog materijala iz reaktora, a posljedice će se osjećati još godinama. Iako nadležni za sanaciju prognoziraju uklanjanje radioaktivnog goriva i rješavanje problema s podzemnim vodama do 2020., stručnjacima  se takav plan čini pretjerano optimističan. Usprkos velikom naporu Toshibinih inženjera za sada nije moguće konstruirati robote koji bi u uvjetima ekstremne radijacije mogli funkcionirati dulje od par sati, a koji su jedini način da se sanacija provede.
Izvorni tekst na engleskom: Dying robots and failing hope: Fukushima clean-up falters six years after tsunami

Osim tehničkih problema, nedavno se pojavio i jedan socijalni. Stanovnici iz širih područja, koja su slabije kontaminirana i ne nalaze se unutar zatvorene zone, a koji su se „dobrovoljno“ evakuirali bi uskoro mogli izgubiti financijske potpore. Tako će morati odlučiti hoće li se vratiti u svoje napuštene domove gdje im možda još prijeti opasnost ili nastaviti živjeti u novim mjestima uz vjerojatne velike financijske teškoće.
Izvorni tekst na engleskom: Fukushima disaster evacuees told to return to abandoned homes

No da nije sve tako sivo pokazuju ogromna volja i trud stanovnika koji pokušavaju oživjeti svoj opustošeni kraj. To je težak zadatak jer se ondje gospodarstvo zasnivalo na turizmu i poljoprivredi, ali uz nove metode uzgoja povrća te obnavljanja poznatih turističkih atrakcija ostvaruje se malen ali siguran napredak.
Izvorni tekst na engleskom: Japan’s post-tsunami recovery plan: tomatoes, fish and hula-dancing

2155 Izvor: theguardian.com

Komentari

comments

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top