Origami izložbe

Ovdje se nalaze opisi i galerije slika s izložbi origami radova članova i voditelja Makoto origami kluba.

 

Izložba “Labud” Krešimira Rajkija

lokacija: KGZ Vrapče, Ulica Majke Terezije 2, Zagreb

izložba je trajala od 1.3.2017. do 27.3.2017

Jedna rijetka vještina kojom su dokone princeze upotpunjavale svoje duge sate na japanskom carskom dvoru, danas se razvila u tehniku oblikovanja koja uz svoja zadana ograničenja otkriva svijet nesagledivih mogućnosti. Dok je u prošlosti to bila opskurna praksa koja se sastojala od nekoliko stotina fiksnih i nepromjenjivih modela, danas je to umjetnost u zlatnom dobu svog razvoja s beskrajnim brojem motiva, modela i stilova – origami.

Volio bih reći da je ova izložba inspirirana transformirajućim duhovnim iskustvom koje je nakon višesatne meditacije rezultiralo razotkrivajućom vizijom u kojoj me Vishvakarmanov pratitelj vodi u dimenzije iznad svjetovne stvarnosti. Volio bih da mogu napisati kako me muzika Wagnerova Lohengrina i Parsifala inspirirala na serijal posvećen labudovima. Volio bih dabar mogu reći kako dijelim Ledin interes za labudove… ali niti to. Istina je zapravo mnogo prizemnija.Čini mi se da sam s godinama izgubio sposobnost gledanja filmova. Danas, da bih sjedio na jednom mjestu i pratio radnju na ekranu, moram imati i popratne sadržaje. Tijekom ove zime, gledajući serijal filmova, primijetio sam da iz nekih apstraktnih oblika,koji su više-manje nastali slučajno,sve češće oblikujem modele koje bi se moglo protumačiti kao labudove. Tek kad sam počeo ozbiljnije promatrati jarunske labudove, nastao je serijal dvostrukih labudova. Ovo nije prikaz tehničkih dosega modernog origamija, nego samo skromna kolekcija jednog razmjerno čestog motiva. Nadam se da redoviti posjetitelji neće zapaziti da je većina modela nastala iz jedne prozaične baze, ali nadam se da će poznavatelji primijetiti da se kod svih radova ponavlja ista konstrukcijska misao.

 


Izložba “Maske” Krešimira Rajkija

lokacija: Galerija PMS, Tkalčićeva ulica 61, Zagreb

izložba je trajala od 15.10.2016. do 22.10.2016.

U sklopu PMS-ovog tjedna japanske kulture predstavljena je izložba našeg člana Krešimira Rajkija, jednog od naših najboljih origami-majstora kojemu više nije dovoljno samo stvarati origami oblike, nego želi origamijem prikazivati i ekspresije.

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top