Materijali za izradu origami modela

Papir

Origami-paper1

Iako zvuči vrlo banalno i vrlo prozaično, odabir papira zapravo je vrlo kompleksno pitanje. Danas je najpopularniji 80 gramski papir koji se uglavnom koristi za fotokopiranje. Iako to ni po čemu nije idealan papir, savršeno je dostatan za svaki početak u origamiju. Popularni papir za origami u Japanu je “Kami” što doslovno na japanskom znači – papir. Radi se o vrlo tankom 50 gramskom papiru koji ima vrlo veliku elastičnost i jako dobro zadržava oblik nakon savijanja. Nažalost, gotovo ga je nemoguće nabaviti u Hrvatskoj. Tradicionalno se origami radio od Washi papira (to je japanski tradicionalni ručno rađeni papir, u Hrvatskoj se pod nazivom Washi često nađe tajlandski papir). U to vrijeme Washi nije bio niti tanak niti lagan papir, ali ta debljina davala je dodatnu dimenziju radovima. Danas je popularno raditi origami od papira koji je s jedne strane bijel, a na poleđini obojen. Time se dobivaju nove mogućnosti izražavanja iako su neki modeli namijenjeni jednobojnim papirima.


Rezači papira

Paper_cutter_1

Najkvalitetnija opcija jest korištenje električnog aparata u industrijskim knjigovežnicama koji odreže 1000 komada papira u jednom potezu.

Metoda kojom se koriste origami praktikanti širom svijeta izgleda tako da se papir presavije na mjestu gdje se želi ravno odrezati i da se iznutra provuče skalpelom. Otvarači za pisma često daju jako čupave presjeke, a umjesto skalpela koji se mogu uvući u vlastiti omot, može poslužiti bilo kakav oštri nožić. Specijalizirani rezači su dostupni, ali često djeluju kao kuriozitet, a ne kao nužno pomagalo. Škare se ne preporučuju jer se njima teško može dobiti potpuno ravna linija i redovito se vidi neravni trag rezanja nesigurne ruke.

 


“Bone folder”

Bonefolders

Koristi se u knjigovežnicama i služi za podebljavanje prijeloma. Proizvodi ga se od nekih vrsta drva, ali češće od životinjskih kostiju ili rogova. Danas je moguće naći modele napravljene od silikona.

 


 

Ljepilo

Silikonsko ljepilo

Iako u origamiju nije dopušteno lijepiti, postoje neke iznimke i neka pravila imaju sitna slova. Kod nekih završenih modela, na primjer kutijice, moguće je i ništa ne lijepiti. Vjerojatno se neće ništa dogoditi, ali jednako je vjerojatno da će se nakon nekoliko okretanja iz ruke u ruku cijela stvar raspasti ili razmotati. Kako se to ne bi dogodilo, moguće je diskretno zalijepiti konstrukcijske elemente na mjestima gdje se to neće primijetiti. Za te svrhe najsnažnije djeluju silikonska ljepila, a trebalo bi izbjegavati ljepila za papir na bazi vode jer se time deformira papir.

 

 

 


K.R.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Kontakt

Makoto hrvatsko japansko društvo
Kauzlarićev prilaz 15
10 010 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR 1425000091101408424
OIB: 08124537608

info@makoto.hr

Back to Top